Fillaria hankkimassa?

Julkisuudessa on ollut paljonkin puhetta polkupyöräalan laajasta komponentti- ja pyöräpulasta. Uutta pyörää kuitenkin pitäisi saada, mutta mistä ja minkälaisia?

Aikaisemmin kaikkien tehtaiden kaikki pyörämallit olivat saatavilla missä tahansa koossa. Toimitukset Euroopasta kestivät noin viikon. Elämä oli mallillaan, ja pyöräkauppiaan oli helppo tarjota juuri oikeaa pyörää. Oma lukunsa olivat räätälöitävät pyörät, joiden ikävä ominaisuus oli se, että niiden valmistuminen kesti jopa kuukaudesta kahteen.

Tänä päivänä pyöriä on kyllä saatavilla, mutta niiden toimitusajat ovat venyneet jopa kahteen vuoteen! Ilman ennakkotilauksia on mahdotonta saada kauden aikana pyöriä, ja jo tilattujen aikatauluistakaan on vaikea sanoa mitään, koska komponettien saatavuus on huono. Oma lukunsa ovat räätälöitävät pyörät, joiden loistava ominaisuus on se, että niiden valmistuminen kestää vain kuukaudesta kahteen.

Mistä tämä tilanne on aiheutunut?

Syitä on monia. Niiden oikeellisuudesta ei ole tietoa, mutta varmaa on että vaikutusta näillä kaikilla tämän hetken tilanteeseen on.

- Suurin osa maailman pyöräkomponenteista ja sähkökomponenteista valmsitettaan kaukoidässä. 2020 alkuvuodesta kaukoitä meni kiinni. Tämä aiheutti patoutunutta kysyntää, ja tukkureiden varastoja alettiin syödä tyhjäksi.

- Kesän 2020 aikana Eurooppa ja Yhdysvallat alkoivat sulkeutua. Joukkue- ja ryhmäliikuntapaikkoja alettiin sulkea. Joukkoliikenteen käyttämisestä tuli arveluttavaa. Yksin ulkona suoritettavat liikuntalajit alkoivat kiinnostaa, pyöräily yhtenä suurimmista. Tämä aiheutti entistä enemmän kysyntää komponenteille, pyörille ja kulutusosille.

- Ever Given jumitti Suezin kanavan. Vaikka laivassa tuskin huikeaa määrää komponentteja olisi ollutkaan, kanavan jumittumisesta johtuvat kerrannaisvaikutukset jo sovittujen pyörien toimituksissa olivat huomattavan suuret.

- Suuren pyöräkomponenttitehtaan tulipalo 2021 tiputti komponettituotannon jo muutenkin jäljessä olevaa tuotantokapasiteettia oleellisesti.

- Yhdysvaltojen ostopotentiaali on ollut suuri, ja tästä syystä kaikkien maailman merikonttien on kerrottu päätyneen sinne. Koska Yhdysvalloista ei myöskään juuri tule tavaraa tällä hetkellä ulos, kontteja ei riitä ja kuljetuskustannukset ovat nousseet.

Millaiset saatavuudet ovat

Sähköpyörien saatavuus on kohtuullinen. Valikoima ei ehkä ole yhtä laaja kuin normaaliaikana, mutta joitakin pyöramalleja on jatkuvasti saatavilla. Luomupyörien kohdalla saatavuudet ovat erittäin huonoja. Esimerkiksi gravel-pyörät pitää tilata noin vuotta etukäteen, jos haluat laadukkaan mallin.

Räätälöityjä pyöriä on saatavilla koko ajan, ja niiden saatavuus on melko hyvä.

Lasten pyörissä on isoja merkkikohtaisia eroja. Jotkut tehtaat eivät tee lainkaan, ja jotkut, jotka tekevät vain lastenpyöri, on myyty loppuun jo vuotta ennen seuraavaa valmistuserää.

Mitä pyörän hankkijan nyt tulee huomioida?

Ensiarvoisen tärkeää on olla ajoissa ja tehdä pyörähankinta realistisesti ja suunitelmallisesti. Keskustele jo ajoissa pyöräkauppiaasi kanssa siitä, millaista pyörää olet hakemassa. 

Suunnittele budjettisi siten, että siinä on pelivaraa, jos kesken kaiken mallia joudutaankin vaihtamaan. Älä tilaa itse osia valmiiksi. Jos esimerkisi tilaat hissitolpan, ja joudutkin vaihtamaan pyörämallia, ei ole takuita, että tolppa sopii vaihdettuun pyörään. Sama koskee esimerkiksi vapaarattaita ja kampisarjoja, joita tehtaat saattavat vaihtaa kesken toimituskauden.

Koita vältellä kovin eksoottisia osasarjoja tilaamassasi pyörässä. Pyöräliikeet ovat osanneet varautua peruskomponenttien kulutukseen, mutta margimaalimerkkien saatavuus voi olla huonoa. On ikävää, jos ajat seuraavaksi kesäksi keskiösi loppuun ja saat odotella uutta keskiölaakeria puoli vuotta!

Varaa kärsivällisyyttä. Viivytyksiä on tullut - ja tulee. Mutta kyllä kaikille pyörä saadaan. Älä jätä hyvää harrastusta syrjään. Varaudu ajoissa!


Jari-Matti Auttila

Move & Go Finland